
Parishes (COVID-19 and General Meetings) Ordinance 
2020  

No 23, 2020 

Long Title  

An Ordinance to provide special arrangements for holding general meetings of parishioners in the 
context of the public health emergency caused by the COVID-19 pandemic. 

The Standing Committee of the Synod of the Diocese of Sydney Ordains as follows. 

1. Name 

This Ordinance is the Parishes (COVID-19 and General Meetings) Ordinance 2020. 

2. Interpretation 

(1) In this Ordinance – 

“online service of public worship” means a form of service of a church or parish that is 
transmitted via the internet as a livestream or pre-recorded video that is intended as a 
temporary substitute for services of public worship in the church building(s) while those 
services are suspended, and 

“Prescribed Period” means the period starting on the commencement of this Ordinance 
and for the purposes of – 

(a) an annual general meeting – ending on 31 July 2020 or such later date determined 
by the Archbishop in writing, and 

(b) any other general meeting - ending on the date determined by the Archbishop in 
writing. 

(2) Definitions in the Parish Administration Ordinance 2008 as in force from time to time apply 
to this Ordinance, subject to the modifications set out in clause 7.  

3. Options for conducting general meetings of parishioners during the Prescribed 
Period 

During the Prescribed Period, if a parish or a church within a parish has not, prior to the 
commencement of this Ordinance, held its annual general meeting of parishioners for 2020, or 
there is any business connected with the parish or church that is required to be dealt with by a 
general meeting of parishioners – 

(a) the parish council may – 

(i) subject to clause 4, undertake any of the business of the annual general 
meeting or general meeting of the parish or church (except the business under 
rule 3.1(1)(l) of Schedule 1 and Schedule 2 of the Parish Administration 
Ordinance 2008), or 

(ii) subject to clause 5, convene the annual general meeting or a general meeting 
of parishioners remotely by the use of technology, if in the opinion of the parish 
council holding the meeting by this means is reasonably practicable in the 
circumstances, or 

(b) subject to clause 6, the minister and wardens of a parish or church may convene the 
annual general meeting or a general meeting of the parishioners of the parish or 
church by the traditional means set out in Chapter 4 of the Parish Administration 
Ordinance 2008.  

4. General meetings conducted by the parish council 

(1) For the purposes of subclause 3(a)(i) – 

(a) a special meeting of the parish council convened in accordance with Rule 4.8(3) of 
Schedule 1 and Schedule 2 of the Parish Administration Ordinance 2008 is deemed 
to be a general meeting of parishioners of the parish or church if the notice of meeting 
states that the purpose of the meeting is to conduct the business of the annual 
general meeting of parishioners or other business required to be dealt with at a 
general meeting, 

(b) notice must be given to parishioners as follows – 
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(i) by an electronic communication to parishioners sent at least 2 weeks before 
the date of the meeting (but only to the extent that the parish holds relevant 
contact information for its parishioners), and 

(ii) by announcement at each online service of public worship (if any) of the 
church or parish on at least 2 Sundays before the day of the meeting,  

which – 

(iii) explains the nature of the meeting and summarises the business to be 
conducted,  

(iv) explains that any 10 or more parishioners can prevent the meeting being 
conducted by the parish council if they provide a written notice of objection to 
the minister before the date of the meeting, and 

(v) invites parishioners to forward to the minister prior the date of the meeting, 
any relevant material they would like the parish council to consider in dealing 
with that business, 

(c) if 10 or more parishioners provide a notice in writing to the minister before the date 
of the meeting stating that they object to the parish council conducting the annual 
general meeting or general meeting that was the subject of a notice given under 
subclause 4(1)(b), the meeting is vacated and the parish council is to consider 
whether the meeting can be held by one of the other means permitted by this 
Ordinance instead, 

(d) any qualification requirements for a person to be nominated for or validly elected to 
a particular office or position continue to apply as if that person was nominated or 
elected at a general meeting of parishioners, 

(e) only members of the parish council present at the meeting can make nominations 
for the election of a person to an office or position, and 

(f) if a member of the parish council or a person within their immediate family or 
household is a candidate for election to an office or position, that member must not 
participate in the nomination or election process in relation to that office or position 
and must absent themselves from the meeting for that item of business. 

(2) A parish council may conduct a special meeting for the purposes of clause 3(a)(i) through 
the use of technology in accordance with the procedures set out in clause 4 of the Meetings 
(Quorum, Attendance and Resolutions) Ordinance 2007, except that each occurrence of the 
words “consented to by all the members of the Body” in that Ordinance are deemed to be omitted.  

5. General meetings of parishioners conducted remotely through the use of technology 

For the purposes of subclause 3(a)(ii) – 

(a) the meeting may be held using one or more technologies that give all participants in 
the meeting reasonable opportunity to participate without being physically present in 
the same place, 

(b) all persons so participating in the meeting are taken for all purposes (for example, a 
quorum requirement) to be present at the meeting while so participating, 

(c) the meeting is convened – 

(i) by notice in an electronic communication to parishioners sent at least 2 weeks 
before the date of the meeting (but only to the extent that the parish holds 
relevant contact information for its parishioners), and 

(ii) by announcement at each online service of public worship (if any) of the 
church or parish on at least 2 Sundays before the day of the meeting,  

of the date, time and instructions necessary for a person to make nominations and 
to join the meeting, and in the case of a meeting which is not an annual general 
meeting of parishioners, the business to be considered at the meeting, 

(d) any nominations from parishioners must be given to the minister at least 5 days prior 
to the date of the meeting, 

(e) a written agenda setting out the items of business and nominees for election at the 
meeting is to be circulated by electronic communication to parishioners (but only to 
the extent that the parish holds relevant contact information for its parishioners), 4 
days prior to the date of the meeting,  
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(f) a vote taken at the meeting must be taken using one or more technologies that give 
each person entitled to vote the opportunity to participate in the vote in real time and 
for their vote to the recorded and counted by technological means rather than on the 
voices or a show of hands, and 

(g) the Meetings (Quorum, Attendance and Resolutions) Ordinance 2007 does not 
apply. 

6. General meetings of parishioners conducted in a physical location 

(1) For the purposes of clause 3(b) – 

(a) the meeting may only be convened if – 

(i) it is lawful for the gathering to be held (including with respect to the location 
and the number of parishioners that might attend in the meeting), 

(ii) social distancing and any other public health directives or guidelines in effect 
at that time are followed, and 

(iii) the business proposed for consideration at the meeting has not already been 
the subject of a meeting of or convened by the parish council under subclause 
3(a),  

(b) the notice requirements in rules 4.1(4) and (5) of Schedules 1 and rules 4.1(3) and 
(4) of Schedule 2 the Parish Administration Ordinance 2008 are deemed to be 
substituted with the following – 

‘(4) A general meeting of parishioners is convened – 

(a) by notice in an electronic communication to parishioners 
sent at least 2 weeks before the date of the meeting (but 
only to the extent that the parish holds relevant contact 
information for its parishioners), and 

(b) by announcement at each online service of public worship 
(if any) of the church or parish on at least 2 Sundays before 
the day of the meeting,  

of the date, time and place of the meeting and in the case of a meeting 
which is not an annual general meeting of parishioners, the business to 
be considered at the meeting.’ 

7. Qualification criteria as a parishioner and communicant member 

If a person was a communicant member of the Anglican Church of Australia or a parishioner of a 
parish or church as at 18 March 2020, the person is deemed to continue to have that status for 
the purposes of – 

(a) participation in a meeting undertaken or convened pursuant to this Ordinance, and  

(b) any qualification criteria for – 

(i) election to an office or position at a meeting undertaken or convened pursuant 
to this Ordinance, or  

(ii) appointment to an office or position by the minister in connection with that 
meeting. 

8. Disputes 

The procedures in Chapter 8 of Schedules 1 and 2 of the Parish Administration Ordinance 2008 
apply with respect to questions and disputes, subject to the modifications for meetings and 
elections made by this Ordinance. 

9. Inconsistency 

This Ordinance applies notwithstanding and to the exclusion of the provisions in the Parish 
Administration Ordinance 2008, but only to the extent of inconsistency.     
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I Certify that the Ordinance as printed is in accordance with the Ordinance as reported. 
 
 
 
D S MARR 
Chair of Committee 
 
 
I Certify that this Ordinance was passed by the Standing Committee of the Synod of the Diocese 
of Sydney on 25 May 2020.    
 
 
 
D GLYNN 
Secretary 
 
 
I Assent to this Ordinance. 
 
 
 
GN DAVIES 
Archbishop of Sydney 
 
 
25/05/2020 
 
 


